Het is geen dieet, het is een manier van leven!

Schermafbeelding 2017-08-15 om 11.50.06

Een dieet is iets wat je tijdelijk doet, gezond leven is een levensstijl!

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag waarom ik aan het diëten ben. Ik ben al slank genoeg van mezelf dus “ dat heb jij toch helemaal niet nodig?”. 

Ik moet dan gaan uitleggen dat het helemaal geen dieet is dat ik volg. Ik eet gezond en ik zorg dat ik voldoende beweeg. Dit is mijn manier van leven en dus geen dieet. Als ik ergens trek in heb dan eet ik dat gewoon.

Dik ben ik nooit geweest. Wel had ik al een hele tijd zo’n irritant buikje. Op zich niet heel erg maar ik vond het zelf niet mooi en daarnaast voelde het niet prettig omdat het soms in mijn jeans sneed. Een maatje groter zat dan weer niet goed bij mijn benen.

Te horen krijgen dat je niet een maar twee een aandoeningen hebt waar je mee moet leren leven is best wel heftig. Ik was daar heel verdrietig over en ben natuurlijk allerlei informatie gaan inwinnen over hoe je het zo draaglijk mogelijk te maken. Toen heb ik besloten om goed voor mijn lichaam te gaan zorgen.

Dat houd in, gezond en gevarieerd gaan eten en voldoende bewegen. Meer over sporten en bewegen kun je hier lezen in mijn eerdere artikel.

Dat aanpassen van mijn eetpatroon was nogal een gedoe en een hele grote stap vond ik zelf. Ik heb dat als volgt aangepakt:

IMG_6112

Stap 1: Informatie inwinnen op internet en uit kookboeken. Hoe eet je nu precies gezond? Ik had toch echt geen zin om uren in de keuken te  moeten staan nadat ik moe thuis kwam uit mijn werk. En gezond eten bleek ook nog eens hartstikke lekker te zijn 🙂

Stap 2: Keukenkasten en voorraadkasten uitzoeken. Wij hadden altijd veel van die potjes en zakjes waar je snel mee kon koken op voorraad liggen. Dat heb ik allemaal weggegeven zodat ik vanaf een soort nulpunt kon beginnen.

IMG_6048Stap 3: Minder, veel minder suiker eten en drinken. Ik was een vreselijke zoetekouw, dol op snoep, chips, frisdrank en suiker dus dit was echt een lastige voor me. Ik ben begonnen met om die twee scheppen suiker uit mijn thee weg te laten, getver! Nu doe ik niet anders en vind ik het heerlijk. Daarnaast heb ik alle snoep weggedaan, chips opgemaakt en staat er ook geen frisdrank meer in de koelkast behalve als er visite is. Als het er niet is kom ik ook niet in de verleiding om toch een zak snoep open te trekken 🙂

Stap 4: Dezelfde producten maar dan anders. Pasta vind ik heerlijk en dat eten wij dus zeker 1 keer per week. Ook ben ik dol op wit brood, maar dat is natuurlijk helemaal niet gezond. Dus ook dat moest anders. We eten nog steeds pasta maar de gewone pasta is vervangen door volkoren pasta, datzelfde geldt voor brood. Overigens eten we een stuk minder brood omdat we ook heel gevarieerd lunchen.

Stap 5: Boodschappen doen! Dit vind ik soms nog steeds erg lastig. Wij doen wekelijks de boodschappen en aangezien we eigenlijk niks meer uit pakjes of zakjes eten, halen we dus voornamelijk verse groenten en fruit in huis en zit je met de houdbaarheid daarvan. En elke week weer opnieuw bedenken wat je gaat eten is ook wel een ding. Vooral als je het gevarieerd wilt houden. Gelukkig heb ik een soort van kookboek verslaving en daar kan ik een hoop inspiratie uithalen en mijn eigen draai geven aan gerechten.

IMG_6502

En de lunches moeten nu ook “bedacht” worden omdat we niet meer zomaar een boterham eten tussen de middag (ik maak altijd lunch voor een paar dagen). Onze lunch bestaat uit allerlei salades die gezond zijn en lekker vullen zoals: Bulgur, Pasta, Quinoa, CousCous Salades, fruit, etc, die ik allemaal meeneem in een van mijn handige Boho-Tiffin lunchboxen

In het begin vond ik dit wel een gedoe allemaal maar ik merkte al snel dat ik me energieker en gezonder in mijn vel begon te voelen. Anders eten in combinatie met genoeg bewegen helpt mij echt. Nu heb ik mijn levensstijl veranderd vanwege mijn aandoeningen maar mijn partner doet met mij mee en voelt zich ook een stuk beter. Ook heb ik gemerkt dat ik die middag dip (trek in suiker) bijna niet meer heb.

Je staat wel gemiddeld iets langer in de keuken dan wanneer je iets uit een pakje of potje eet maar het is ook echt zoveel lekkerder en gezonder voor je! Je krijgt de juiste voedingsstoffen binnen en een mooie bijkomstigheid in mijn geval is dat mijn buikje ook vrijwel helemaal weg is en mijn broeken daardoor een stuk lekkerder zitten 🙂

Uiteraard snack ik ook regelmatig. Ik neem dan een handje noten, rozijntjes of een stukje fruit. Bovendien geniet ik ook zo op zijn tijd van een lekker patatje, een hamburger of een grote bak met popcorn en een blikje cola maar dan wel met mate.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat ik zeker niet dieet, want dat heb ik inderdaad helemaal niet nodig. Het is een leefstijl waar ik me prettig en gezond bij voel. Ik eet gewoon waar ik trek in heb maar dan op een verantwoorde manier.

Liefs,

Dalia

 Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s