Is Kurkuma nu echt zo’n wondermiddel? (Incl. Recept)

Schermafbeelding 2017-08-15 om 11.43.09

Is Kurkuma echt zo’n wondermiddel?

Kurkuma (ook wel koenjit of geelwortel genoemd) wordt in India al eeuwen gebruikt. Het is het kruid dat de kleur geeft aan de curry’s maar wat blijkt…het is ook goed voor je gezondheid. In Aziatische landen wordt dit kruid dan ook vaak gebruikt als natuurlijk medicijn bij allerlei uiteenlopende klachten.

Zo zou het goed zijn bij het voorkomen van kanker (het AMC doet hier nog onderzoek naar), Alzheimer en hart en vaat ziekten. Maar ook heeft het sterke ontstekingsremmende eigenschappen in geval van reumatische aandoeningen. Dit komt door het werkzame bestanddeel Curcumine die in het kruid zit.

Ik als reuma patiënt ben natuurlijk op onderzoek uitgegaan, dit moest ik uitproberen.

Dit artikel gaat dan ook specifiek over de effecten van kurkuma bij reuma zoals ik deze ervaren heb. Ik zeg niet dat dit iedereen zal helpen maar het is altijd het proberen waard.

Van een oud collega kreeg ik een tijdje geleden een artikel toegestuurd met daarin een recept waarmee je een mengsel kunt maken van Kurkuma in combinatie met peper (de piperine uit peper geeft de kurkuma de kans om sneller in je bloedstroom terecht te komen omdat het ervoor zorgt dat je lever het minder snel uit je bloed verwijderd). Kurkuma blijkt namelijk moeilijk te worden opgenomen in het bloed. Die tabletten die je in de winkel koopt zijn dan ook echt verspilling van je geld, geloof me “ been there, done that”.

IMG_8349

Als je de Kurkuma met peper echter verhit en er olie aan toevoegt komt het toch sneller in je bloedbaan terecht. Ondanks dat ik zware medicatie slik voor de reuma bleef ik toch last houden van een zeer pijnlijke slijmbeursontsteking in mijn schouder, mijn pols en ook werd ik nog steeds met wat stijfheid wakker. Ik besloot de proef op de som te nemen.

Ik gebruik het mengsel inmiddels 6 weken en ik kan het haast niet geloven maar de stijfheid is helemaal weg, de pijn in mijn schouder is ook bijna over en mijn pols doet nog wel zeer maar ook deze pijn is een stuk minder. Ik ben dus van mening dat het wel degelijk helpt. Ik denk niet dat het voorgoed weg zal blijven maar de tijd zal het leren.

Inmiddels ben ik nu in overleg met de reumatoloog twee weken gestopt met het gebruik van de methotrexaat omdat ik me daar gewoon echt heel ziek van voelde. Toen ik hem aangaf dat ik dit mengsel dagelijks innam, gaf hij aan dat dit heel goed is en dat in China zelfs eerst dit wordt voorgeschreven voordat ze methotrexaat voorschrijven!

Bij deze deel ik daarom met jullie het recept zodat je het zelf kunt proberen en je conclusies eruit kunt trekken. Let wel op, het is absoluut niet het lekkerste drankje dat je ooit gedronken hebt.


Gouden Kurkuma Pasta

IMG_8352

Dit heb je nodig:

 • 125 gr kurkuma poeder
 • 250 ml water
 • 3 tl zwarte peper (mag ook 1 tl zijn als je niet goed tegen pittig kunt)
 • 70 ml extra virgine kokosolie (olijfolie kan ook, maar kokos is lekkerder vanwege de smaak)

*wanneer je het eet met vet wordt het direct opgenomen in je bloedstroom via je lymfestelsel waardoor het gedeeltelijk je lever overbrugt zodat het echt zijn werk kan doen.

Zo maak je het:

 1. Doe het water in de pan
 2. Voeg de kurkuma toe aan het water en kook terwijl je voorzichtig roert tot je een dikke pasta krijg. Ongeveer 6 tot 10 minuten. Je kunt de dikte aanpassen door er meer water of kurkuma aan toe te voegen.
 3. Voeg nu de peper en de olie toe aan de pasta en roer dit totdat alles goed gemixt is en je een gladde goudkleurige pasta overhoud.
 4. Laat alles afkoelen en schep het in een goed afsluitbare pot (ik gebruik jampotjes)

*bewaar de gouden pasta in de koelkast, het blijft 4-5 weken of zelfs langer goed. (als je kokos olie hebt gebruikt blijft het langer goed) Zo kun je een flinke pot maken en heb je voor een paar weken genoeg.

Hoe je het gebruikt:

 1. Maak er een kopje thee van, heet water en een theelepel van het mengsel, als je het niet lekker vind kun je er wat honing bij doen. Honing heeft een antibacteriële werking en is daarom ook nog eens gezond 🙂
 2. Een theelepel in een glas gewoon water.
 3. Voeg het toe aan warme of koude melk (ook wel golden milk genoemd)
 4. Verwerk het in je maaltijden. In India wordt het veelvuldig gebruikt om er heerlijke curry’s mee te maken.
 5. Voeg een theelepel toe aan je smoothie
 6. Doe het door je rijst heen.
 7. Als je een echte die hard bent neem je gewoon een theelepel met het mengsel en eet je die op…

*Ik zorg dat ik een theelepel per dag binnen krijg en dit heeft werkt voor mij, in periodes dat je meer last hebt kun je natuurlijk ook iets meer nemen. ‘s ochtends een theelepel en ‘s avonds ook.

Op de vraag of Kurkuma nu echt zo’n wondermiddel is, antwoord ik met een volmondig JA! Ik hoop dat je hier ook iets aan hebt en dat het jou net zo goed helpt als dat het mij doet.

Oh ja, wist je dat Kurkuma ook heel goed is voor je huid? Gebruik het eens als masker voor je gezicht, je gezicht wordt babyzacht.

Baad het niet dan schaad het niet 🙂

Liefs Dalia

Follow my blog with Bloglovin

7 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s