Meditatie en innerlijke rust

IMG_9379Ik ben een perfectionist. Alles moet bij mij vooruit geplanned zijn en als er dan toch iets onverwachts gebeurd dan raak ik daar soms helemaal van in de war. Ook kan ik mij maar moeilijk ontspannen, er gebeurd altijd wel wat ik dat koppie van mij.
Ik kan me ook ontzettend druk maken om dingen waar ik toch niks aan kan veranderen. Vooral bij bepaald gedrag van mensen wordt ik dan getriggerd.
Nu werk ik in een school en zie ik daar regelmatig ongewenst gedrag.
Ik heb daarom besloten om mijn aanpak iets te veranderen. Meditatie helpt mij daarbij en dat is iets wat ik nooit had verwacht.

In alle eerlijkheid, ik ben niet zo’n zweverig type en als iemand over meditatie begon dan gingen mijn nekharen bij wijze van spreken al overeind staan. Sterker nog, ik heb eens via mijn oude werkgever meegedaan aan zo’n les mindfulness en meditatie en dat werkte echt ontzettend op mijn lachspieren. Interessant was wel dat ik me na die les toch heel energiek voelde maar besloten heb dat ik er niemand blij mee maak als ik daar de hele tijd zit te lachen. Aarden en bewegen als een boom? Nee niks voor mij evenals mediteren in groepsverband.

IMG_9391Toen kreeg ik te horen dat ik fibromyalgie heb en ik toch echt moest gaan leren mijn rust te pakken en mijn grenzen aan te geven, zowel naar anderen toe maar vooral ook naar mezelf toe. Een paar maanden geleden heb ik daarom besloten om het mediteren toch nog een kans te geven. Ik kocht het boek Meditatie voor Dummies want daar staat heel veel info in en verschillende meditatietechnieken, zo kon ik uitzoeken wat voor mij goed werkt.

In het begin vond ik het echt heel erg moeilijk om mijn gedachten los te laten en was ik me heel erg bewust van mijn omgeving, de katten die door het huis trippelden, geluiden van buiten en de buren die de trap op en af liepen, een vliegtuig dat overvloog. In plaats van het te waarnemen en me weer op meditatie te richten ging ik me er aan irriteren. Toch hield ik vol en het ging al snel iets beter. Bij mij lukte dat vooral door me op mijn ademhaling te concentreren en te voelen wat er in mijn lichaam gebeurd. Elke dag mediteer ik nu zo’n 10 tot 15 minuten voordat ik ga slapen. Dit omdat ik er rustig van wordt en altijd moeite heb met in slaap komen, door te mediteren lukt het mij daarna beter om in slaap te komen.

IMG_1365De laatste twee weken merk ik dat het me makkelijker afgaat om dingen van me af te laten glijden, ik maak me veel minder druk om dingen. Het lijkt wel alsof ik eindelijk besef dat ik mensen niet kan veranderen en daarom ook aan bepaalde situaties niks kan veranderen. Ik denk wat beter na over hoe ik het best kan omgaan met situaties en verschillende mensen waardoor ik in staat ben rustiger te reageren en me niet gek te laten maken. Ik geloof echt dat dit mede komt door meditatie en de innerlijke rust die je daarin kunt vinden.

Ik ben nog steeds niet van het zwevende en ik ga dan ook niet stevig met mijn voeten in de grond staan voorstellen dat ik een boom ben en dat mijn armen takken met blaadjes zijn die met de wind meebewegen, maar ik begrijp inmiddels wel het principe erachter en beveel ook van harte aan om meditatie te proberen.

En jij? Doe jij aan meditatie en lukt het jou om je hoofd leeg te maken?
Ik ben namelijk heel benieuwd hoe anderen dit ervaren en of je er iets aan hebt.
Geef een reactie in de comment hieronder 🙂

Liefs Dalia
Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s