10 tips om het leven met Fibromyalgie draaglijker te maken

Hi Lieve lezers,

Het is alweer enige tijd geleden dat ik een artikel gepost heb. Enerzijds omdat ik druk bezig ben met het plannen van mijn trouwerij. Anderzijds omdat ik een fulltime baan heb en daar vaak erg moe door ben.

Op het internet is heel veel te vinden over fibromyalgie maar niet over hoe je ermee omgaat en hoe je met de pijn leert leven. Ik ben deze blog gestart onder andere om mensen hiermee te helpen. In Nederland alleen al zijn er gemiddeld zo’n 40.000 mensen die last hebben van fibromyalgie en dat is best veel.

Ben jij iemand met fibro en heb jij er op jouw manier mee leren leven? Wil jij anderen helpen om dit ook te doen door ze informatie te verschaffen over het  hoe en wat? Dan ben ik op zoek naar jou! Zou je het leuk vinden om 1x in de week een blogpost te schrijven voor mijn website? Ik kan je helaas niets betalen maar wel kunnen we er met meerdere mensen voor zorgen dat er meer begrip komt en op deze manier ook anderen helpen om hiermee om te gaan.

Interesse? stuur me een mailtje daaltjeswereld@gmail.com of stuur me een DM via mijn instagram @instagram

En dan nu, op naar het artikel!

10 tips om het leven met fibromyalgie draaglijker te maken.

Stel, je loopt al een hele tijd rond met de meest vage klachten. Pijn op vreemde plekken, vermoeidheid, gevoelige darmen en ga zo maar door. De dokters kunnen niets vinden en uiteindelijk doen ze nog wat onderzoek en krijg je te horen dat je fibromyalgie hebt.

Hier zijn helaas geen medicijnen voor. De meeste artsen zullen je aangeven niets voor je te kunnen doen. Je bent tegen die tijd volledig uitgeput en kunt niet meer werken of werkt nog maar part-time. Wat doe je nu? Hoe leer je omgaan met die pijn? Er zijn plekken waar ze je daarmee kunnen helpen maar ook dat neemt weer veel tijd in beslag, tijd die je waarschijnlijk niet hebt omdat je ofwel werkt en daarna helemaal kapot bent, ofwel in de ziektewet zit en alles je teveel moeite kost.

Zelf heb ik het helemaal op eigen houtje gedaan. Zonder hulp! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik ook artritis heb waar ik wel medicatie voor slik en een behoorlijk heftig jaar achter de rug heb. Ik ben nog steeds aan het verwerken en ik heb nog steeds moeilijke momenten omdat mijn lijf niet altijd wil wat ik wil! Helaas zal dit denk ik altijd wel blijven.

Ik ga je vandaag 10 tips geven die mij erg geholpen hebben met mijn ziekte om te gaan. LET OP: Ik ben geen dokter, geen professional en alles wat ik hier schrijf is vanuit mijn eigen ervaring!

  1. Leer goed naar je lichaam te luisteren. Als je je moe voelt en je wilt toch graag nog iets doen…NIET DOEN! Pak je rust zodat je vervolgens andere dingen weer kunt doen.
  2. Leer NEE te zeggen! Zoals in punt 1 aangegeven soms moet je gewoon je rust pakken en nee zeggen op leuke dingen, geef je grenzen aan, leg je omgeving uit wat er aan de hand is. Niet iedereen zal dit begrijpen maar hoe lullig ook, dat is niet jouw probleem maar die van hen.
  3. Ga voor gezond voedsel. Stop met het eten van geraffineerde suikers, voedsel uit pakjes en zakjes en frisdranken. Eet liever verse groenten, snacks die gezond zijn en veel water.
  4. Begin met bewegen, dit houd je spieren, pezen, botten, etc, soepel waardoor je klachten minder worden. Je kunt misschien niet heel intensief sporten maar probeer te bewegen waar dat kan, doe dit rustig aan. Als het goed voelt begin met een kwartiertje en gewichtjes van een kilo, kijk hoe dit gaat en LUISTER wederom goed naar wat je lichaam zegt.
  5. Drink elke dag Kurkuma thee (zie hier het recept en wat het voor je kan doen) 1 theelepel van dit mengsel gemengd met heet water of melk (je kunt het ook gewoon door je eten doen) Ik ben een heel groot fan, als ik het een week niet neem, omdat ik geen tijd had om het te maken voel ik gelijk verschil.
  6. Verdiep je in voedingssupplementen. Ik heb zelf de ideale cocktail gevonden van Glucosamine, Visolie, Magnesium, Calcium en Collageen (Prozis is heel betaalbaar en als je besteld met mijn code “Daaltjeswereld” krijg je ook nog 10% korting op je bestelling) Deze supplementen zijn stuk voor stuk goed voor je botten, spieren en veel klachten die je aan je gestel krijgt door de fibro. Ik gebruik dit al een jaar en heb er heel veel baat bij.
  7. Praat met je omgeving, vertel wat er aan de hand is en wees open en eerlijk naar je omgeving maar vooral naar jezelf.
  8. Laat je gevoelens de vrije loop! Als je je rot voelt en je moet huilen dan mag je lekker uithuilen, ben je boos? Gooi het eruit, schreeuw maar, dat mag! Het is niet niets als je je hele leven ineens moet aanpassen! Hou het niet binnen want dan wordt je depressief en dat wil je er nou echt niet bij hebben.
  9. Ga op tijd naar bed!
  10. Geloof in jezelf! Je bent sterker dan je denkt! Je leeft elke dag met pijn en toch ga je door en sta je er weer! Dat kan niet iedereen zeggen dus wees trots op jezelf! Je ben niet de fibro, maar het is een onderdeel van jou. Neem je tijd en leer ermee leven!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Als je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt stel ze dan gerust in de comments, mail me of stuur me een berichtje op IG.

Liefs Dalia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s