Kun jij goed NEE zeggen?

Wat is het soms toh lastig, het woordje NEE… vaak vind je het moeilijk om te zeggen. Vooral tegen degenen om wie je geeft. En als je het dan toch doet dan wordt het je meestal niet in dank afgenomen. Wat is dat toch met mensen die altijd maar een ja willen horen en nooit eens nee. Jij stelt mij toch een vraag? Ik mag daar eerlijk op antwoorden toch? En laten we wel wezen, NEE is ook een antwoord. Misschien niet het antwoord dat jij wilt horen maar wel een antwoord.

Volwassenen lijken daarin erg op pubers waar ik soms letterlijk tot 3x toe nee tegen moet zeggen. Als ze dan nog doorgaan dan zeg ik ook gewoon dat NEE ook een antwoord is en dan snappen ze eindelijk de hint.

De laatste tijd is het mij zeer duidelijk geworden dat ik wat vaker nee moet zeggen. Ik merk dat ik dat moeilijk vind. Niet eens vanwege de nee maar omdat ik soms wel graag iets wil doen maar het gewoon even niet trek. Voor mijn gevoel zeg ik dan niet alleen nee tegen mijn partner, vrienden, familie, etc, maar ook tegen mezelf omdat ik even niet kan doen wat ik wil. En natuurlijk slaat dit helemaal nergens op want juist doordat ik nee zeg zorg ik voor mezelf, dat ik niet overbelast en uitgeput raak. Want dat ligt natuurlijk altijd op de loer als je net als ik fibromyalgie hebt. Ik moet dit accepteren en dat begin ik ook te doen. Nog steeds voelt het niet altijd helemaal comfi als ik nee zeg maar wel steeds meer. Omdat ik in mijn achterhoofd hou dat ik dit voor mezelf doe.

En is dat niet juist het hele punt? Het voor jezelf doen? Niet voor anderen. Jij moet jouw leven leven en anderen dat van hen, je leeft maar een keer dus geniet daarvan en laat je niet leven of leiden door je omgeving. Daar wordt je alleen maar ongelukkig van. Dus lekker doen waar jij blij van wordt en als dat betekend dat je liever een avond thuis met je man (of je katten) op de bank een Netflix serie zit te bingwatchen in plaats van in een kroeg te gaan staan hossen wie ben ik dan om tegen jou te zeggen dat je dat niet mag? Lekker doen dus…

Mijn punt is dus, zelfs al vind je het moeilijk, zelfs al wil je niemand teleurstellen, leer om ook af en toe eens nee te zeggen. En hiermee sluit ik af.

Liefs Dalia

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s