Jaloezie

Okee ik ga mij vandaag op zeer glad ijs begeven. Ik ga het namelijk hebben over het onderwerp jaloezie. Andere woorden die gebruikt worden voor jaloezie zijn ijverzucht – jaloersheid – nijd.

Je hebt verschillende gradaties van jaloersheid. Soms kan ook het positief zijn hè..ik gebruik het woord wel eens naar vriendinnen als zij iets hebben en ik niet, maar dan voel ik er geen “nijd of afgunst” bij maar blijheid. Dan is het naar mijn mening een gezonde jaloezie. Snap je? Maar je hebt ook mensen die in een bepaalde gemoedstoestand of emotie verkeren waarin jaloezie wel gekoppeld is aan afgunst. Het een ander gewoon niet gunnen, of er dusdanig moeite mee hebben dat een ander wel iets heeft en hij of zij niet.

jaloe,IMG_8077

Ene Bertrand Russel (filosoof) zei dat jaloezie een van de machtigste oorzaken is van verdriet. Het is een universeel en ongelukkig aspect van de mensheid, want niet alleen is de jaloerse persoon ongelukkig door deze emotie, hij of zij wenst ook een ander geen geluk.

Jaloezie is vaak ook gerelateerd aan leedvermaak, het plezier hebben in het ongeluk van anderen. Wist jij dat mensen die een acute aanval van jaloezie hebben dit ook lichamelijk voelen? Jaloezie kun je herkennen aan de lichamelijke symptomen als spierspanning, rillingen en duizeligheid wat soms uren kan aanhouden. Maar dan denk ik dat het wel degelijk een grote vorm van jaloezie is.

 

Mogen we dan concluderen dat mensen die jaloezie ervaren hier eigenlijk de controle niet over hebben? Of willen hebben? Niet zo heel lang geleden ben ik helaas getuige geweest van een situatie waarin 1 persoon het niet kon verdragen of kon hebben wat een ander allemaal wel had en als hardste riep dat ze niet jaloers was. En juist omdat dat zo hard geroepen werd, twijfel ik aan de “oprechtheid” of waarheid van deze persoon. Ik ben mij gaan inlezen over het gedrag of beter de gedragingen van een jaloers aangelegd persoon. Hoe naar mensen ook kunnen reageren of boos worden, ik probeer of  doe moeite om het te kunnen begrijpen waar dit allemaal vandaan komt. Soms lukt dat en soms niet. Maar goed even over dit specifieke voorvalletje. Want juist hoe meer iemand schreeuwt en roept en beweerd, juist dan denk ik “huh” en krijg ik twijfels. Je kunt veel tegen mij zeggen en in dit geval over en tegen mijn vriendin, maar zodra je schreeuwt raak ik getriggerd en wil ik mij verdiepen in het hoe en waarom. Nou ja en soms geeft dat dduidelijkheid en soms helemaal niet!!

 

jaloe,IMG_8078

Ik kan natuurlijk niet met zekerheid zeggen dat deze vorm van jaloezie de reden is geweest tot de breuk tussen deze twee individuen…maar ik denk wel degelijk dat dit een rol heeft gespeeld. Maar dan kom je op de tweesprong, want degene die jaloersheid heeft ten opzichte van de ander is zich daar wellicht niet bewust van en ziet het niet als jaloezie, ervaart het niet als een stuk verdriet of angst wat in haar zit. En de andere partij zou zich misschien niet realiseren wat er in die ander omgaat. Kijk dat is dan de tweesprong, want eerlijk is eerlijk…volgens mij kennen wij allemaal wel een persoon die een vorm van jaloezie vertoont maar is dat dan bijvoorbaat een reden om niet meer met iemand om te gaan? Waarin ik mij direct dan weer afvraag of dit nou vooral een vrouwending is of komt dit net zo veel bij mannen voor?

 

Kijk, weet je, eigenlijk is jaloezie ook wel weer iets wat je kunt omdenken naar iets moois? Want blijkbaar betekent het voor de ander zoveel dat je interssant genoeg bent om jaloers op te kunnen zijn…maar dat is wel heel romantisch en idealistisch ingekleurd.. i know!! Get to the point? Nou eigenlijk heb ik die niet. Jullie weten ik blog vaak over wat er rondgaat in mijn hoofd of dat wat er speelt in het dagelijkse leven. Nou goed daar is dit onderwerp momenteel een gesprekje van de dag aan het worden en ik wil daar eigenlijk niet mee bezig zijn. Hoe gaan ik hier dan nu mee om? En wil ik hier wel mee omgaan? Want hoe vervelend het ook is voor diegene die de jaloezie ervaart ik persoonlijk vind het nog vervelender om daar goed mee om te kunnen gaan.

En schrijf ik gewoon weer eens van mij af en valt straks het bekende kwartje voor mij en heb ik mijn antwoord gevonden. Want mijn verhalen lijken misschien soms een ratjetoe, schrijven helpt mij ook om mijn hoofd leeg te krijgen. Ik zelf ben niet jaloers aangelegd, maar ik heb wel weer last van alle prikkels van anderen die binnenkomen. En ik kan je zeggen…dit soort situaties geven MEGA prikkels en zorgen voor een zogezegd vol hoofd. Dan schrijf ik het van mij af, deel het met jullie, mag dan soms reacties van jullie ontvangen en dan geeft dat weer opheldering en verduidelijking..ik zeg cirkeltje weer rond en klaar!! Verder met het leven wat al zo snel voorbij raast…

 

Ik wens jullie een hele fijne week.

 

Liefs,

 

Carien

4 reacties

  1. Dalia

    Ik voel je hoor meid, ik heb zelf ook regelmatig met dat soort dingen te maken. Gelukkig zijn de meeste mensen in mijn omgeving lief en gunnen ze elkaar wat! Niet druk om maken maar negeren en doorgaan. Is je energie niet waard

    Geliked door 1 persoon

  2. Virginy

    Ik kan daar over mee praten. Helaas kappen sommige door hun eigen onzekerheid vriendschappen af. I.p.v. er tegenwoordig over te praten waar het nou fout gaat. Maar ik ben in de veronderstelling dat alles een reden heeft dat dingen zo lopen. Want vroeg of laat heb je wel een goede vriendschap waarin je beide elkaar alles gunt

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s