People pleaser ten koste van jezelf? Zo doorbreek je dat patroon.

Iemand op Instagram vroeg me laatst of ik haar niet kon coachen. Dit omdat ze mijn gedachtegang goed vond. Ze vond dat wat ik tegen haar zei op een groot tegeltje mocht. Tegeltjeswijsheid. haha…

Ik ben niet altijd zo geweest. Ik had altijd wel al maling met wat anderen van me vonden, lekker boeiend, ik ben wie ik ben. Als jij daar een probleem mee hebt..nou ja dan is dat dus jou probleem.

Ben jij altijd bezig het anderen naar de zin te maken, de problemen van je familie, vrienden en/of je collega’s op te lossen? Gaten van anderen te dichten? Ik begrijp het helemaal hoor. Niets is fijner dan een ander een goed gevoel te geven en te helpen toch? Niet helemaal want het fijnst is natuurlijk wanneer jij jezelf een goed gevoel geeft en van je eigen leven geniet! De vraag is dus…hoever ga je in het helpen van anderen?

Ben je een people pleaser? Dan is de kans dat je daar zo ver in gaat dat je jezelf vergeet, niet meer denkt aan je eigen behoeften, geluk en interesses, dat je de zorg voor anderen belangrijker bent gaan vinden dan de zorg voor jezelf en op den duur zelfs misschien jezelf aan de kant bent gaan zetten. En dat terwijl je vaak toch ondanks al je hulp te maken krijgt met ondankbaarheid.

img_5418Waarom doe je het dan? Het antwoord hierop is vaak ” omdat mensen mij anders egoïstisch vinden”. Sorry maar is het egoïstisch om van jezelf te houden, om jezelf te verzorgen en gelukkig te zijn? Je bent ten slotte ook alleen op deze wereld gekomen…sterker nog je zult alleen gaan ook en jou leven en keuzes zijn helemaal van jou. Je kunt er wat van maken of niet.

Begrijp me niet verkeerd. Het helpen van anderen is geweldig en kan je ook een heel voldaan en gelukkig gevoel geven maar tot op welke hoogte doe je dit? Bij mij ging het zo ver dat ik dagelijks bezig was met het oplossen van anderen hun problemen en het dichten van anderen hun gaten ik was alleen maar bezig met anderen en vergat daarin dat ik ook voor mezelf moet zorgen…vooral ik met mijn reuma. Ik ging naar van die verplichte dingen waar ik helemaal geen zin in had maar ja het was “sociaal wenselijk” ik deed dit ook als ik doodmoe was #fibromyalgie.

Uiteindelijk was ik letterlijk en figuurlijk opgebrand wat heel veel problemen, gezeur en extra stress die ik op dat moment niet kon gebruiken met zich meebracht…en je raad het wel, precies die mensen voor wie ik al die tijd mijn nek uitgestoken had, voor wie ik mezelf uitgeput had..toonden die ook maar enig begrip? Boden zij hun hulp aan? Dat dacht ik zeker niet. In plaats daarvan maakten zij nog steeds van hun probleem mijn probleem…ja je leest het goed. En dat is pas wat echt egoïsme en ondankbaarheid is.

Al herstellende ben ik op een heel andere manier gaan denken. Zoals ik al zei had ik altijd al maling aan wat mensen van me dachten. Lekker boeiend en hun probleem….maar daar komt ie he…

Wanneer jij je nu een volgende keer ergens druk om gaat maken, loop dan eerst eens deze punten na:

Is dit mijn probleem? Is het antwoord ja, doe er iets mee. Is het antwoord nee geef dan aan dat het jou probleem niet is. Laat anderen niet van hun probleem jou probleem maken en op jouw gevoel spelen zodat je iets doet wat je niet wilt, waar je geen zin in hebt of iets moet gaan oplossen dat in de eerste plaats jou probleem niet is.

Een voorbeeld (echt gebeurd) ik werd aangesproken op de profielfoto van mijn Whatsapp…mijn prive whatsapp. Het was zo’n sexy foto maar dan wel waar je eigenlijk niks op ziet (zie hieronder). Diegene vond het niet prettig om naar te kijken. Nu had ik de foto gewoon weg kunnen halen maar… ik vond de foto wel leuk…het was mijn privetelefoon. Dus is het dan mijn probleem dat die persoon het niet prettig vind? NOPE! Ik heb dus aangegeven dat dit natuurlijk kan maar dat het mijn prive telefoon is en dus niet mijn probleem maar die van hem. Hij gaf mij gelijk en eerlijk, zelfs al deed hij dat niet dan was het nog steeds niet mijn probleem…

img_5422

Kan ik hier iets aan veranderen? Is het antwoord ja, doe er iets mee. Is het antwoord nee? Laat het los, het is onnodige stress en we weten allemaal dat stress niet goed is voor je.

Een voorbeeld Je moet naar een afspraak of je bent moe en wilt naar huis en terwijl je (al een beetje te lang) op de tram staat te wachten blijkt dat er een kabel is geknapt en de tram voorlopig niet komt. Er worden pendelbussen ingezet maar dat kan wel even duren. Je kunt dus helemaal niets aan deze situatie veranderen. Het is nu eenmaal zo. De meeste mensen gaan zich in deze situatie onwijs opwinden, lopen vloeken en worden pissig. Dit kost je dus alleen maar energie. Ga in plaats daarvan lopen of als dat niet kan een kopje koffie of thee drinken. Maar je opwinden over iets wat je niet in de hand hebt. (ik weet het is heel moeilijk)

Dit zijn twee van vele voorbeelden die ik je zou kunnen geven. Maar mezelf deze 2 vragen stellen heeft mij al met heel veel dingen geholpen. Dit betekend niet dat ik niet behulpzaam ben maar ik help voor zover ik dat kan en alles dat niet mijn probleem is…sorry maar dat gaat over de schutting naar degene van wie het probleem is. En als ik te moe ben of gewoon geen zin ergens in heb… dan doe ik het gewoon niet….

img_5417Tot slot nog een klein dingetje. Als je het een beetje goed doet en wat succes hebt of dit nou prive of zakelijk is zullen er altijd mensen zijn die iets van je vinden, deels zijn ze jaloers, misschien begrijpen ze het niet en interesseert het ze ook helemaal niet. Dat kan maar ook in dit geval is dit niet jouw probleem dat zij zich gedragen zoals ze zich gedragen…trek het je niet aan…zij zijn het probleem, niet jij! Je kunt mensen niet veranderen…wat je wel kunt veranderen is de manier waarop jij op ze reageert.

En jij? Jij moet lekker doen waar jij je goed bij voelt en gelukkig zijn!

En wil je nou toch een beetje coaching, let me know 😉

Liefs Dalia

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s