Opvallen op Instagram 1. Het Algoritme & Hoe en wat te posten.

Het Algoritme & Hoe en wat te posten.

De komende blogs ga ik het hebben over Instagram, het onderzoek wat ik ernaar gedaan heb en wat ik er over te weten ben gekomen. Ik doe het in meerdere blogs omdat de informatie teveel is gebleken om in 1x te doen. We kunnen er eeuwig over doorkletsen. Instagram en hoe het nou allemaal werkt. Iedereen heeft daar wel een mening over. Ik zou je willen vertellen dat ik magisch heb uitgevonden hoe het nou precies werkt maar dat is helaas niet het geval. Wat voor anderen werkt werkt niet voor iedereen. Ik ga je Tips die je gaan helpen opvallen op Instagram

Tips om op te vallen op Instagram deel 1
Foto door Omkar Patyane op Pexels.com

Onderzoek naar opvallen op Instagram

De laatste maanden heb ik heel veel tijd gehad om eens uitgebreid onderzoek te doen naar het fenomeen Instagram en hoe het nu precies werkt. Hoe kun je nu opvallen op Instagram en wat moet je ervoor doen? Er is van alles te vinden en ik ben nog steeds aan het experimenteren maar na een tijdje te hebben stilgestaan begin ik nu weer gestaag te groeien. Ik heb zelfs al een paar keer op de explorer page gestaan waardoor mijn zichtbaarheid omhoog ging. Ik ben van mening dat dit nog beter kan maar ik heb geen zin en tijd om zoveel tijd op social media door te brengen. Verwacht ook niet meteen na het lezen van mijn tips dat je honderden volgers erbij gaat krijgen want dat is niet zo (was het maar waar).

Bij deze wil ik een aantal tips en tricks met jullie delen. Een aantal daarvan zullen jullie zeker al gehoord of gelezen hebben. Een aantal waren voor mij nieuw dus wie weet zou ik er nog iemand mee kunnen helpen. Misschien dat ik deze blog in twee of zelfs drieën moet delen want het is veel informatie. Maar bij deze begin ik maar gewoon.

1. Het Algoritme

Vroeger was Instagram een platform waar je een leuk fototje met tekst erbij kon plaatsen en waar mensen op konden reageren. Simpel en leuk. Je zag alles op chronologische volgorde voorbij komen en dat zorgde ervoor dat je makkelijk en overzichtelijk alles kon bekijken.

Met de overname door Facebook is er veel veranderd. Instagram is niet meer alleen een platform waarop je een foto kunt plaatsen maar ook filmpjes en video’s. Deze overname heeft met zich meegebracht dat Instagram een business model is geworden. Wat houd dat in? Instagram wil winst maken! En hoe doen ze dat? Juist door middel van betaalde reclame oftewel ADS. Wat zij dus willen is dat hun gebruikers zo lang mogelijk op het platform blijven hangen en er veel van hun tijd doorbrengen. Hoe meer tijd jij doorbrengt, hoe meer ads zij kunnen laten zien, daar verdienen zij geld mee. En daar moet je dus slim gebruik van maken wil je kunnen opvallen op Instagram. Het algoritme werkt dus wel, je moet alleen even uitvogelen hoe precies.

Tips om op te vallen op Instagram deel 1
Foto door energepic.com op Pexels.com

Dat houd in dat als jij content creëert die mensen boeiend vinden, jij ervoor zorgt dat die mensen langer op het platform blijven. Door dus filmpjes te maken blijft iemand langer kijken dan wanneer je alleen maar een foto plaatst. Als je (net als ik) nier zo dol bent op het maken van filmpjes dan kun je meerdere foto’s (een carrousel) tegelijkertijd in een post zetten of een boeiende tekst schrijven waarvan mensen de moeite nemen om deze te lezen.

Hou de aandacht van je publiek vast.

Het is dus belangrijk dat je je publiek vasthoud en zo lang mogelijk op Instagram houd. Stel vragen in je posts, in je stories, maak gebruik van de stickers in je stories zodat er engagement ontstaat. Hoe meer tijd jij er in steekt, hoe meer Instagram je daarvoor zal belonen en hoe meer je dus zult opvallen op Instagram.

Het algoritme veranderd voortdurend maar 1 ding is zeker, het kijkt naar jouw gedrag en naar wat jij post en hoe lang jij zelf online bent. En beloont je voor dat gedrag.

Het algoritme begrijpt wat voor soort content je plaatst. Echter is het wel een computerprogramma, zorg dus dat je content scherp en van hoge kwaliteit is zodat de computer begrijpt wat er op de foto staat en weet welke mensen dit interessant vinden.

Hieronder lees je daarom tips over hoe je het algoritme in je voordeel kunt gebruiken om jouw instagram meer te laten opvallen en je weergaven te vergroten.

2. Wat en hoe te posten?

Tips om op te vallen op Instagram deel 1
Foto door Kerde Severin op Pexels.com

Zoals ik eerder aangaf wil Instagram dus dat jij en je gebruikers zo lang mogelijk online blijven. 

Zo krijg je dit voor elkaar:

  • Maak verticale foto’s, deze zijn groter waardoor men minder snel zal doorscrollen naar de volgende foto omdat deze nog niet zoals bij een horizontale foto of zelfs bij het vierkant al zichtbaar wordt.
  • Zorg ervoor dat je content van goede kwaliteit is zodat mensen er graag naar kijken en het algoritme begrijpt wat er op staat.
  • Post meerdere foto’s tegelijk (carroussel).

Wat kun je nog meer doen?

 • Maak filmpjes, je kunt een filmpje maken van een minuut en als mensen je filmpje bekijken blijven ze ook hangen. Met een beetje geluk laten ze ook nog een comment achter en zijn ze nog langer met je profiel bezig. Denk erover na of je er wel of geen tekts in zet, muziek achter zet of nog extra de tijd neemt om te ondertitelen. Mensen zitten vaak in het openbaar op hun telefoon en kunnen dus niet altijd hun geluid aanzetten.
 • Maak IG-TV filmpjes, de filmpjes op IG-TV kunnen tot wel 15 minuten duren en je kunt ze met een mooie voorpagina die gezien wordt in je feed posten waar hij een preview geeft, doe iets interessants zodat mensen klikken op verderkijken. Maak een leuke serie of doe een vragenvuurtje (kun je mooi in je stories aan mensen vragen wat ze willen weten).
 • En dat brengt me op het volgende punt…Maak stories, stel vragen, laat zien hoe je normale leven is en maak gebruik van stickers waarin mensen kunnen reageren (reactie is engagement en engagement is langere tijd online).
 • Schrijf interessante captions, stel vragen, laat mensen bijvoorbeeld kiezen tussen twee foto’s of een emoji achterlaten, of stel ze gewoon een vraag over hun leven. Ik posste laatst de vraag hoe het nou eigenlijk met mijn volgers ging en dat deed het heel goed, leer je volgers kennen, zo kom je er ook achter wat zij leuk vinden en graag willen zien.
 • Gebruik relevante hashtags. Hier kom ik in het stukje dat over hashtags gaat nog even uitgebreider op terug.
 • Bedenk je heel goed wat je met je profiel wilt bereiken en focus daar op. Met de miljoenen mensen op het platform moet je eruit springen, hoe ga je dat doen en waarom zou iemand jou moeten volgen? Wees uniek en vertel je verhaal op jou eigen manier.

Volgende blog deel ik nog meer met je!

Jeetje ik heb pas twee punten behandeld en ik ben nog lang niet klaar. De volgende keer lees je verder over o.a. Wanneer te posten en hoe te Engagen.

Mocht je nog vragen hebben scroll dan even door naar beneden en laat je vraag achter bij de comments, ik zal je zo goed mogelijk proberen te helpen. Maar ik hoop dat je nu in ieder geval al een klein stukje vooruit kunt.

Liefs Dalia

Lees ook:

Tips om op te vallen op Instagram. 2. Posten op juiste tijd voor jou & je engagement.

Tips om op te vallen op Instagram. 3. Inzetten van Stories & Hashtags

Tips om op te vallen op Instagram. 4. Wat je moet weten over samenwerkingen

6 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s