Als je hier bent beland dan heb je waarschijnlijk ook deel 1 en 2 van Tips om op te vallen op Instagram al gelezen. Zo niet dan kun je deze hier en hier teruglezen. Vandaag wil ik het met jullie hebben over het inzetten van stories en hashtags. Hoe kun je ervoor zorgen dat je meer interactie krijgt op je Instagram en daardoor weer meer zichtbaar wordt? Het is steeds hetzelfde cirkeltje maar dan net iets anders. 

5. Inzetten van stories

inzetten van stories & hashtags
Foto door Lisa Fotios op Pexels.com 

Instagram stories zijn een makkelijke en snelle manier om engagement te creeren. We weten al uit mijn eerdere tips dat engagement meer tijd in de app betekend en dat het algoritme je daarvoor beloont. Daarnaast zijn de stories juist leuk omdat de mensen daar niet het perfecte plaatje van jou zien maar wat je in het echte leven uitspookt. Dat is een leuke manier voor mensen om jou te leren kennen. Je stories mogen wat mij betreft lekker rommelig zijn, je mag er lekker gek op doen en als als je lekker op bed wilt liggen kletsen tegen je telefoon dan is dat ook leuk.

Wat kun je nu allemaal doen om ervoor te zorgen dat mensen in je stories kijken en geboeid blijven?
 • Maak foto’s of filmpjes van wat je aan het doen bent
 • Maak gebruik van de stickers, doe een poll, quiz of laat mensen een vraag aan je stellen. Wanneer je volgers reageren op een sticker is dat engagement!
 • Tag je locatie
 • Gebruik relevante hashtags ( hier kom ik verder hieronder op terug) Je kunt maximaal 10 hashtags gebruiken in je story en deze kun je heel fijn…uit het beeld schuiven zodat ze niet over je hele story heen zitten.
 • Tag je volgers ook dit kan net als in een feed post gewoon en ook deze zou je uit beeld kunnen schuiven. Het leuke van deze tags is dat degenen die jij tagged, ook jouw foto of filmpje weer kunnen delen in hun foto. Dit levert je weer extra zichtbaarheid op waardoor mensen misschien wel een kijkje bij jou willen komen nemen.
 • Ga Live en kondig van te voren aan hoe laat je live gaat, op die manier kunt je in real time met je publiek communiceren en…je begrijpt het al…mensen blijven langer in de app.
 • Plaats regelmatig iets in je stories
 • Als mensen jou taggen in hun story, repost deze dan. Het is engagement.
 • Laat de echte jij zien, niet die perfecte plaatjes die je op je feed ziet maar gewoon jou…met je make up loze kop op de zondag terwijl je verteld hoe je week was ofzo.
 • Tot slot, geniet van wat je doet en straal dat ook uit. Doe het vooral niet omdat het moet. (Ik doe het ook alleen wanneer ik daar zelf zin in heb. Ik heb er werkelijk waar niet de hele dag de tijd voor 🙂

 

6. Hashtags

inzetten van stories & hashtags
Foto door Pixabay op Pexels.com

En dan zijn we nu aanbeland bij hetgeen waar iedereen naar vraagt. Het gebruik van hashtags.

Ik geloof zeker dat hashtags goed hun werk kunnen doen. Mits je weet hoe ze in te zetten en ook al de andere stappen die ik eerder heb besproken gebruikt. Het is een algehele samenwerking die maakt dat het principe werkt.

Dus alleen de juiste hashtags gebruiken en verder alles wat ik in mijn andere blogs vertelde in de wind slaan gaat niets voor je doen. 

Er zit wel even wat uitzoekwerk in en dit is een proces dat elke keer weer terugkomt. Ben je dus niet bereid je tijd er in te steken dan gaat het ook niet voor je werken. En daarbij, wat voor mij werkt hoeft niet perse voor jou te werken want dat is natuurlijk helemaal afhankelijk van hoe jij te werk gaat en wat je met je pagina wilt bereiken.

En dat is het eerste wat je moet gaan doen. Nadenken over wat het nu precies is dat je wilt bereiken…wat voor content maak je en welke mensen wil je aanspreken? Zorg dat je een bepaalde niche (onderwerp) kiest en blijf daarbij. Ga van daaruit op zoek naar de juiste hashtags die je kunt gebruiken. Doe je veel met fashion of fitness? Ben je van de foodposts of lifestyle? Pas wanneer je daaruit bent kun je gaan zoeken naar de juiste hashtags en ook daar zitten weer haken en ogen aan.

Je wilt namelijk goed zichtbaar zijn en als jij een hashtag kiest die al meer dan een miljoen keer is gebruikt dan is de kans dat je snel weer naar beneden verdwijnt op die hashtag pagina ook heel erg groot en verdwijn je al snel in de meute.

Wat moet je dan wel doen?

Je kunt in totaal 30 hastags gebruiken per post. Dit komt wel nogal spammy over dus beperk het tot 10 a 20 relevante hashtags want daar bereik je namelijk veel meer mee! Als je de juiste gebruikt zal het algoritme daar een patroon in herkennen en jou post gaan pushen naar mensen die dezelfde hashtags gebruiken en in dezelfde niche zitten en dat is wat je wilt want zo wordt je zichtbaar bij nieuw publiek!

Het is zoals ik al zei even een uitzoekwerkje maar stel…je gaat uit van 20 hashtags per post…dan ga je bijvoorbeeld op zoek naar hashtags binnen jou niche. Je kijkt daarbij naar hoe vaak deze hashtag wordt gebruikt en maakt daar een mooie mix van. Hoe kleiner die hashtag, hoe groter de kans dat je gevonden wordt door mensen die echt in jou niche zitten.

Je maakt een lijst van hashtags:
 • Tussen de 0 en 40.000
 • Tussen de 40.000 en 80.000
 • Tussen de 80.000 en 120.000
 • Tussen de 120.000 en 160.000
 • Tussen de 160.000 en 200.000
 • Alles dat meer is dan 200.000

Als je nu je post maakt kies je uit elke categorie een paar zodat je een mooie mix van kleinere en grotere hastags hebt. Het is even experimenteren maar na een tijdje ga je zien dat het algoritme herkent wat jou niche is en je post gaat pushen naar de explorer pagina van die mensen die dezelfde hashtags volgen. Door te experimenteren kom je er vanzelf achter welke hashtags voor jou werken. Zoals ik al zei. Het is niet voor iedereen hetzelfde.

Hou er rekening mee dat jij niet de enige bent die de hashtags gebruikt en dat wat nu werkt misschien over drie maanden niet meer werkt omdat die kleinere hashtags groter zijn geworden. Het uitzoeken en opzoeken van die hashtags is dus een steeds terugkomende klus.

Gebruik nooit twee keer achter elkaar dezelfde hashtags. Het algoritme herkent dit als spam en geeft je een shadowban. Dan ben je dus tijdelijk niet meer zichtbaar en is al je uitzoek werk voor niets geweest.

Zoek dus in plaats daarvan uit welke hashtags voor je werken en wissel deze met elkaar af. Stel je hebt er 20 die goed werken, verander er dan de volgende dag een stuk of 5 en laat de rest staan. De dag erna doe je dat weer enzovoorts.

Uiteraard wil ik wel nogmaals benadrukken dat je naast het gebruik van de juiste hashtags ook wel echt actief bezig moet zijn met instagram want anders heeft al je onderzoek totaal geen nut en is het echt heel zonde van je tijd.

Nog even belangrijk voor in je posts.

Ik ontdekte dus dat als ik een betaalde samenwerking heb en dit als zodanig benoem bovenin mijn post of als ik merknamen in mijn teksten noem, ik niet meer gevonden wordt in de hashtags. Wat ik nu dus doe is posten en alleen de merken in de foto taggen. Een dagje later verander ik dan de status en zet ik erbij dat het een samenwerking is. Dit werkt goed en ik ben dan gewoon zichtbaar in da hashtags!

Ik hoop oprecht dat je hier wat aan hebt en als je vragen hebt over het inzetten van stories en hashtags dan hoor ik het graag van je. Hieronder vind je de comment sectie en daar kun je je vraag achterlaten. Ik antwoord redelijk snel.

Volgende keer zal ik in een laatste Tips om op te vallen op Instagram nog iets vertellen over samenwerkingen. Ik heb hier ook een en ander over ontdekt dat misschien handig kan zijn voor je toekomstige posts.

Liefs Dalia

Lees ook:

Opvallen op Instagram 1. Het Algoritme & Hoe en wat te posten.

Opvallen op Instagram 2 Posten op juiste tijd voor jou & je engagement.

Opvallen op Instagram 4. Wat je moet weten over samenwerkingen

Hi, leuk dat je mijn blog gelezen hebt. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat :-)

%d bloggers liken dit: