In mijn laatste drie blogs vertelde ik je hoe je meer kunt opvallen op Instagram. Ik heb daar de laatste weken veel onderzoek naar gedaan en voor mij werkt dit. Hopelijk heb jij er ook wat aan. Heb je ze nog niet gelezen? Lees deze dan eerst en kom dan terug voor deze laatste blog over alles wat je moet weten over samenwerkingen.

Vandaag ga ik vertellen wat je moet weten over samenwerkingen.

Ik krijg regelmatig een dm. Of ik ambassadeur wil worden van het een of ander. Ik zou dan een product met korting moeten kopen en een kortingscode krijgen om dat merk / product aan te bieden aan mijn volgers…maar wacht even…betalen om iets te mogen promoten aan mijn volgers? Dat dacht ik dus niet! In sommige gevallen vind ik zelfs dat ze wel extra geld toe mogen geven. Veel mensen trappen hier helaas wel, je wilt een zakcentje bijverdiene. Ik snap het. Maar hier zie je dus dat niet iedereen weet wat je moet weten over samenwerkingen en daar wordt misbruik van gemaakt.

Let op…

jij bent jaren bezig geweest om een goede kwalitatieve following te creeren. Daarvoor heb je hard gewerkt, mooie content gemaakt en leuke contacten met je volgers. Bedrijven die met jou willen samenwerken…echt samenwerken. Die kiezen jou met een bepaalde reden. Je zit hoogst waarschijnijk in hun niche en ze willen reclame maken voor hun merk/product bij jou volgers. Dat betekent dus dat jij de tussenpersoon bent. Jij gaat voor ze aan de slag om wederom mooie content te creeren en daar mag wat tegenover staan.

Wat ik daarmee bedoel is dat jij wanneer je een samenwerking met een bedrijf aangaat, jij op zijn minst het product zelf zou moeten KRIJGEN..zonder dat daar kosten aan verbonden zijn…ook geen verzendkosten dus.

Ik zeg op dit soort voorstellen eigenlijk altijd nee. Ik leg ze dan ook uit waarom. Vaak haken ze dan af of hoor ik gewoon nooit meer wat van ze. Maar dat maakt me niet uit want ik geef mijn geld dan liever aan andere dingen uit.

Betaal dus niet…dat is namelijk misbruik maken en de manier waarop ze geld verdienen.

Wat kun je wel doen:
  • Onderhandel over de waarde van het product. Stel dat iemand jou een pakje thee aanbied en daarvoor 3 posts, 2 stories en (als je blogt) een blog van jou willen. Vraag je dan af of dit reeël is of dat zij eigenlijk veel te veel vragen voor wat je van ze ontvangt..Ik bedoel een pakje thee van nog geen €4,- kan je net zo goed in de winkel kopen en dan hoef je er niets voor te doen snap je?
  • Niet betalen voor een promotioneel product, ook geen verzendkosten. Zij willen gebruik maken van jouw netwerk en daar mogen ze best wat moeite voor doen.
  • Maak duidelijke afspraken…wat ontvang je, wat is dan redelijk, betalen ze je wel of geen fee bovenop het product dat je ontvangt, wanneer ga je posten en hoeveel.
  • Kom je afspraken na en red je het om een bepaalde reden niet neem dan tijdig contact op.
  • Maak mooie en duidelijke content. Misschien vraagt het bedrijf je dan in de toekomst weer en daarnaast zien andere bedrijven dit ook en willen zij misschien ook wel met je samenwerken.
  • Voor je volgers is het leuk als niet elke post die je maakt om reclame draait. Hou daar rekening me met het posten zodat je niet op een reclamezuil lijkt.
  • Ga alleen samenwerkingen aan met diensten/merken en producten waar jij zelf achter staat. Zo blijf je geloofwaardig naar jou volgers maar nog belangrijker eerlijk naar jezelf toe. Je mag dus best nee zeggen als je een product ontvangt waar je toch niet tevreden over bent. Dat is nu eenmaal het risico als een bedrijf je benaderd. (ik heb dit wel eens gehad, kreeg ik een product dat ik echt niet fijn vond, ik heb toen contact opgenomen en aangegeven dat ik dit niet kon promoten)
  • Als je een bedrijf of product echt heel erg leuk vind, maak dan een leuke dm of mail waarin je jezelf voorstelt en verteld over eerdere samenwerkingen en geef aan waarom je hun product zo leuk vind en dat je graag met ze zou willen samenwerken

Als je uiteindelijk wat meer volgers hebt kun je eens gaan kijken naar leuke PR bureaus die jou misschien een stapje verder kunnen helpen met samenwerkingen. Weet wel dat veel bureaus pas met je willen samenwerken wanneer je 2500 of zelfs 5000 of meer volgers hebt.

Volgens mij heb ik zo alles wat ik met jullie wilde delen ondervangen en zou je alles wat je moet weten over samenwerkingen weten. Mocht ik nog iets vergeten zijn of wil je nu nog iets weten dan hoor ik het graag. Stel je vraag hieronder bij de comments en ik kom erop terug.

Ik hoop oprecht dat jullie iets aan mijn Tips om op te vallen op Instagram serie hebben gehad. Nu ga ik zelf ook maar eens even nieuwe content creeren!

Liefs Dalia

Lees ook:

Opvallen op Instagram 1. Het Algoritme & Hoe en wat te posten.

Opvallen op Instagram 2 Posten op juiste tijd voor jou & je engagement.

Opvallen op Instagram 3. Inzetten van Stories Hashtags

1 Reactie

Hi, leuk dat je mijn blog gelezen hebt. Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat :-)

%d bloggers liken dit: