de ‘wie’ achter de ‘wat’

In de vorige post (jawel, de eerste is alweer een week geleden!) heb ik het vooral gehad over mijn schrijfhistorie: och heerlijk, ik klink bijna als een doorgewinterde bestseller auteur maar ben in werkelijkheid een eenvoudige blog- en Instagram schrijfster met mooi haar. Dat dan weer wel. Niet dat het iets toevoegt maar ik wilde het toch even gezegd hebben. Well, vandaag zal ik u het een en ander uiteenzetten oven de “wíe” achter de “wat” van deze lappen tekst.

Wie ik ben? Een simpele vrouwelijke sterveling van 43 jaar, hard op weg naar de 44. Mijn sterrenbeeld is schorpioen evenals mijn ascendant. En dat beste mensen, zegt bijna álles. Want wie in sterrenbeelden gelooft of er iets vanaf weet (veel is niet nodig, ik weet er ook eigenlijk niks vanaf behalve dan dat ze in de krant en in de tijdschriften staan) koppelt natuurlijk automatisch bepaalde karaktereigenschappen aan zijn of haar sterrenbeeld. En hoe bestaat het, ze kloppen zowat allemaal! Vooral wanneer je net dat stukje bevestiging nodig had… Handig om te weten: een sterrenbeeld zegt iets over je aard, je ascendant over hoe je over komt; je buitenkant. Wanneer deze twee hetzelfde zijn zoals bij mij is het zoiets als: ‘what you see is what you get’

Zo ook de mijne.  Oké dan. Een kleine greep uit mijn eigenschappen volgens het sterrenstelsel en vooruit, het internet weet zoals altijd ook meer over mij dan ik over mijzelf dus heb ik die voor een stukje zelfkennis ook even geraadpleegd. Hoera voor het wereld wijde web zodat we in elk geval ontdekken hoe we écht in elkaar steken.

Volgens de sterren schijnt het zo te zijn dat ik zowel charmant als agressief kan zijn. Daarover ben ik kort: dat klopt. Vooral het agressieve wanneer ik mijn zin niet krijg. Ik wind er maar geen doekjes om: that’s me. Ik presenteer me als kil en onafhankelijk? Nou, daar ben ik het dus niet mee eens. Tenzij iemand erom vraagt natuurlijk. Dan is het andere koek. Of ik altijd wil winnen…? Dat is een tikje genuanceerder dan zoals het hier staat. Ik wil alleen winnen bij Rummicub of Scrabble. Gaat het om een krachtmeting of een conditiemeting dan laat ik iedereen maar rennen. Ik ga me niet in het zweet werken om sterker dan een ander te zijn of te lijken.

Mijn temperament. Ha! Die is leuk. Dat heb ik vast wel een beetje. maar houd niet van temperamentvol eten: van teveel kerrie of peper word ik niet blij. Een schorpioen houdt niet van ruzie maar gaat deze ook niet uit de weg. Klopt als een bus. Ik zoek het niet op maar wanneer je me uitdaagt ben ik niet langer lief. We helen moeilijk lees ik. Dat is jammer genoeg ook een feit. Al denk ik dat wij daarin niet de enigen zijn. Mijn vermoeden is dat de meeste mensen niet snel helen. Of misschien is dat trouwens wel een typische schorpioen gedachte…?

We zouden verleidelijk, sexy en overal de aandacht trekkend zijn…? Whahahahahaha nouwww, Dat. Dacht. Ik. Niet. Ik ga regelmatig naar de gym en hoewel dat meestal een plek is waar je kijkt en bekeken wordt is dit inmiddels de plek waar ik als lelijkste aardbewoner rondloop. Echt waar. Als ik er al een foto neem dat is dat in elk geval niet van de voorkant. Een schoen of een barbell volstaat in principe prima als bewijs dat ik er wel was (of is dit een beetje competitieve gedachte??) Dus dit feit is alleen waar wanneer ik er moeite voor doe. Dan haal ik wél alles uit de kast natuurlijk. Compleet met een bilspleet aan de voorkant aka ‘decolleté’ en kunstwimpers. Die eerste optie heeft trouwens wel een flinke moeilijkheidsgraad want zoveel decolleté heb ik nou ook weer niet dus het vergt wel enig hang- en vliegwerk. Maar goed. Alles is mogelijk met een beetje inspanningen. En anders bestaat er altijd nog kipfilet.

In een relatie uiten we graag onze genegenheid. Oké. Dat zal. Maar ik ben met een schorpioen-man getrouwd en dan is het nogal eens wat stekeliger dan de bedoeling was. De communicatie loopt wel eens wat eh, stroefjes. Dit omdat we beide te eigenwijs zijn om toe te geven wat we willen. Hij is iets introverter (zijn ascendant is óverduidelijk dus géén schorpioen haha) en ik ben iets meer to the point wat hem af en toe doet schrikken. Jawel, zelfs na bijna twintig jaar kan een man nog van je schrikken.

Dat we tijd voor onszelf nodig hebben beaam ik stand te pede maar ook hiervan denk ik dat we daarin vooral niet verschillen van andere sterrenbeelden. Jezelf even terugtrekken is gewoon vreselijk nodig om de batterij op te laden. Ik bedoel, wanneer ik een dag tussen drie kinderen en kerel heb gezeten  (al is die laatste meestal pas laat thuis en de oudste twee trouwens ook bedenk ik me opeens… ) dan zit ik aan tafel met tuitende oren.

De playstation mag bij ons maximaal een uur per kind aan. Ze flikken het elke dag om dat op te rekken naar anderhalf uur en het kreng staat in de woonkamer dus dan heb je een idee van mijn woonomgeving tussen vijf en acht uur ’s avonds. Erg veel ruis op de lijn zeg maar. Vaak zet ik dan een koptelefoon op en ga Zuid Afrikaanse liedjies meeblèren op een fonetische manier of juist Groningse songs waarvan ik na een kwartier in tranen uitbarst, maar hey, dat is nodig om je soul te healen wanneer je het door alle drukte even niet meer trekt. En I can tell you, dat gebeurt bijna dagelijks. En nee, dat vind ik niet raar en ook niet bijzonder; dat vind ik vooral noodzakelijk.

Liefdesverdriet. Hierover kan ik niet eens zo heel veel vertellen; simpelweg om de reden dat ik het niet zo vaak heb gehad. En dat is dan weer omdat ik nou eenmaal niet zoveel exen heb als de deelnemers van ‘Ex on the Beach’ en dergelijke. Maar wat ik wel weet zijn mijn gedachten over wat ik zou doen “áls”..’. Herkenbaar? Ik heb dan ook diepe, diepe bewondering voor harmonieuze exen. Dat is dus oprecht. Want als ik er alleen al aan denk wat ik zou doen wanneer ik verlaten zou worden voor een andere vrouw, of nog erger, voor een MAN (insert hysterische emoticon) dan werd ik gillend gek en kon ik de rest van mijn ademende bestaan maar beter in lotushouding gaan zitten mediteren om niet verder te flippen dan ik inmiddels gedaan zou hebben.

Onlangs hoorde ik van een stel waarvan de man na twintig jaar huwelijk opeens een vrouw wilde worden. Nou echt. Ik ben heel ruimdenkend hoor maar wanneer zoiets jezelf betreft denk ik dat je niet alleen ruimdenkend in gedachten kan zijn maar vooral ook in de praktijk om niet je gezonde verstand te verliezen (jeetje dat was een lange zin!). Vre-se-lijk lijkt me dat. Right.. Volgende.

Vriendschappen. We zouden selectief zijn en onder voorwaarden vriendschappen aangaan. Ik denk dat hierin wel een waarheid schuilt. Vriendschappen sluiten blijft een lastig iets want vaak wil je dingen allemaal beredeneren. Dat is eigenlijk iets wat niet past bij een vriendschap. Die komen namelijk voort uit je hart. En naar je hart luisteren is fijn, maar kan je net zo hard tegenvallen. Mijn gevoel klopt bíjna altijd. Wanneer mijn gevoel A. zegt is het raadzaam om niet stoïcijns voor B. te kiezen om teleurstelling te voorkomen.

Ik heb de nare gewoonte ontwikkeld om vooral heel achterdochtig te zijn en dat wil ook nog wel eens parten spelen. Mijn vriendschap aan anderen is loyaal maar wanneer ik gekrenkt ben (of je simpelweg niet meer leuk vind) dan is het over en uit. En nee dat laatste is niet zielig of oneerlijk. Het kan namelijk gebeuren dat twee mensen totaal niet bij elkaar blijken te passen en dan is het dood laten bloeden of afscheid nemen (in gedachten) een werkelijke bevrijding.

Nou vind ik dood laten bloeden trouwens heel karakterloos maar het valt op een of andere manier beter bij de tegenpartij dan wanneer je zegt: “ik geloof dat wij niet meer bij elkaar passen”. Dat wordt precies zo opgevat als: “ik vind je niet meer leuk”. Met overigens alle nare gevolgen en roddels van dien want daarvan kom je echt niet heel genadig af.

Seks staat synoniem aan vuurwerk. Tja, er is bij ons nog nooit een huis afgefikt noch heeft er ooit een laken (of keukenblok) vlam gevat. Dus. Lees dit vooral zoals je het lezen wilt.

Reizen. We houden van luxe lees ik. Klopt. We houden van goed eten? Klopt. Maar jij als niet schorpioen ook neem ik aan. Alleen reizen is geen probleem? Mwaah. Dat weet ik zo net nog niet. Ik heb welgeteld één keer alleen gevlogen. Naar Zuid-Afrika. Vanaf het vliegveld (zowel vertrek als aankomst) was ik overigens niet alleen dus dat telt niet mee. Favoriete bestemmingen Egypte, China en Kreta? Nope. Nooit geweest en ook geen ambities erheen te gaan. Om de sfeer te proeven hebben hebben ze daar heel lekkere restaurants voor opgericht.

Dit ben ik dus in een notendop volgens het internet en volgens de astrologen die zich al duizenden jaren hebben gebogen om al deze en nog veel meer, specifieke kenmerken uiteen te zetten. Ik moet bekennen, ik vind het reuze interessant: astrologie. En het is ook heel leuk om bepaalde dingen te herkennen wanneer hierover geschreven wordt.

Maar of het allemaal klopt? Mwaah. Daarvoor zul je denk ik iets gedetailleerder werk moeten lezen en naar een astroloog gaan om bijvoorbeeld een birthchart van jezelf te laten maken. Die wordt dan gebaseerd op jouw geboortetijd en geboorteplaats. Hoe exacter hoe betrouwbaarder zeg maar. Maar ja, jij bent vast niet de enige die op dat tijdstip ter wereld kwam. Misschien wel op die plaats maar niet iedereen komt uit een dorp met honderd inwoners natuurlijk.

Het blijft fascinerend te onderzoeken hoe je in elkaar steekt. En soms is de realiteit helemaal niet wat jij van jezelf denkt. Want we kleuren toch altijd onze gedachten. En je gelooft liever de leuke dingen van jezelf dan de minder leuke dingen nietwaar? Andersom geldt het ook: een negatief zelfbeeld terwijl je in feite een prachtig mens bent en dat is denk ik lastiger om te leren loslaten omdat dit niet gestoeld is op feiten maar op een gevoel.

Gelukkig is mijn gevoel over mijzelf niet meer hetzelfde als toen ik een tiener was maar bijna net zoals toen ik klein was: best oké. Je tienertijd is niet de beste tijd om een zelfbeeld leuk te houden maar is gelukkig wel een tijd die uiteindelijk ook weer voorbij gaat en daarnaast een tijd is waarin je een heleboel leert over de wereld en over jezelf.

Naarmate de tijd verstrijkt leer je steeds meer en meer en kom je (meestal) vanzelf op een punt dat je je realiseert dat je best een leuk mens bent. En dat je aan de minder leuke dingen kunt sleutelen totdat je tevreden bent. Of niet. Het is allemaal aan jou. Je innerlijk ligt in elk geval niet opgesloten in een omlijnd sterrenbeeld en hierachter kan ook niemand zich verschuilen. Totdat het 31 december is en we bloednieuwsgierig zijn wat er voor het komende jaar weer in de sterren geschreven staat.

Volgens de schorpioen is er in elk geval één manier om het leven te leven: “Be all-in or get out. There’s no half way”  Aan deze quote tornt deze schorpioen in elk geval niet 😉

Fijne dag vandaag!

Liefs Paulina ❤

instagram: justbreathehappypuntcom

persoonlijk blog: www.justbreathehappy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s