Fotografie: Olympus Pen EPL-8 een echte camera voor influencers en Content Creators

Vroeger vond ik het al leuk om te fotograferen. Mijn eerste camera was een Fujifilm…jeweetwel zo een waar je zo lang moest wachten tot de flitser het deed…grappig want tegenwoordig flits ik weinig tot helemaal niet meer met mijn camera.

Mijn eerste digitale camera was een kleine compact camera van Olympus met mega lange batterij duur en best wel veel opties voor in die tijd. Ik nam hem in 2010 mee op vakantie naar Zuid Afrika en ondanks dat hij maar 6 megapixels had heb ik er toch wel hele mooie foto’s mee kunnen maken. Wel ontdekte ik daar dat ik toch wel toe was aan een ander soort toestel en zo kocht ik na wat onderzoek mijn eerste SLR camera. 

Inmiddels ben ik wat verder en zijn mijn eisten qua camera hoger en anders. Ik ben zelf in het bezit van een Canon EOS 200d met diverse lenzen en sinds kort heb ik daar de Olympus Pen EPL 8 bij.

De Olympus Pen EPL8 camera is een compacte systeemcamera en ziet er superleuk en retro uit maar ligt heel fijn in de hand en voelt tegelijk stevig en professioneel aan. De camera mooi en duurzaam materiaal gemaakt.

Ook de lenzen voelen en zien er ook veel steviger uit dan die van de Canon. Waar Canon veel plastic gebruikt voor zijn camera’s en lenzen gebruikt Olympus metaal. Dit geeft een mooie professionele uitstraling.

De camera zelf is afgewerkt met leer. Je kunt een keuze maken uit drie kleuren: Wit, Zwart en Bruin. De bruine ziet er het meest retro uit maar toch koos ik voor de witte.

De camera heeft 16 megapixel en je kunt zowel in RAW als JPEG schieten of zelfs beiden. Voor wat ik ermee doe is dat perfect. Als ik meer nodig heb kan ik altijd mijn Canon er nog bij pakken.

Heel eerlijk…Deze camera is ge-wel-dig! Een echte camera voor influencers en mensen die veel op social media doen maar ook zeker niet verkeerd om professioneel mee te schieten mits je dit met de juiste lens doet! Ook vloggers zullen blij worden van deze camera, je kunt het schermpje namelijk twee kanten op draaien.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ik dacht dat mijn superlichte en compacte Canon fijn was maar mijn Olympus is a whole other level! Hij is zo klein dat hij zelfs in een klein tasje past (daar zijn mijn schouders erg blij mee want ik heb vaak last door de reuma) Er zit een standaard zoom lens bij die heel plat (pancake) is en op zich prima is maar omdat ik hem aangeschaft heb in de actieperiode kreeg ik er nog een 50mm f1.8 lens bij die ik vrijwel altijd gebruik. De lens is lekker lichtsterk en geeft een heel mooie wazige achtergrond wanneer je dat wilt.

Bijna alle functies die op een SLR camera zitten vind je ook op deze compacte systeemcamera. Daarnaast is hij supersnel en maakt hij onwijs scherpe foto’s, De camera stelt zelf scherp op het gezicht (oog) maar je kunt ook door op je schermpje te drukken kiezen waar je wilt dat hij op scherpstelt.

Waar ik wel even aan moest wennen was de besturing van de camera. De knopjes zitten op andere plekken dan op mijn Canon en het gebeurt me nog regelmatig dat ik de camera uitzet terwijl ik denk dat ik op de ontspanknop druk, whoops… Ook heeft deze camera geen zoeker en kijk je op het schermpje. Een heel fijn aspect hiervan is dat je als je het diafragma en/of de sluitertijd wijzigt, je direct op het scherm ziet hoe dit er op de foto uit gaat zien. Mijn man bijvoorbeeld, vind het mooi als sommige foto’s er net even wat grimmiger uitzien, dat gaat met deze camera heel gemakkelijk. Vooral als je beginner bent en nog niet helemaal weet hoe de belichtingsdriehoek eruit ziet is dit ideaal omdat je gelijk ziet wat er met je foto gebeurd als je iets veranderd.

Sinds ik deze camera heb pak ik eigenlijk alleen nog maar deze mee en heb ik er serieus over gedacht om mijn Canon te verkopen. De reden dat ik toch besloten heb om dat niet te doen is omdat ik een aantal fijne lenzen bij mijn Canon heb en wanneer ik die nodig heb toch de Canon kan pakken al zal dat niet heel vaak meer zijn 😉

Zie hier een aantal voorbeelden van foto’s die met de Olympus Pen genomen zijn:

Mijn camera gebruik ik voornamelijk voor het maken van content op Instagram en het leuke aan de Olympus is dat je op de camera al kunt kiezen voor het vierkant 1:1 formaat dat Instagram hanteert. Daarnaast staan op de camera zelf al een groot scala van filters en leuke opties die je kunt gebruiken. Zelf doe ik daar erg weinig mee omdat ik mijn foto’s nabewerk met Adobe Lightroom en mijn eigen preset gebruik, maar het is leuk om zo nu en dan eens mee te spelen.

Olympus heeft ook een bijbehorende app waarmee je heel makkelijk de foto’s direct vanaf je camera over kunt zetten op je telefoon en van daaruit gelijk kunt posten op social media. Persoonlijk vind ik dit vooral fijn voor als je een weekendje weg bent of lekker op vakantie bent. Ook kun je via de app tips krijgen over fotografie, remote fotograferen, geotag toevoegen zelfs op de camera al je foto’s bewerken

Met de juiste lenzen set kun je er ook zeker professioneel mee shooten. Je hebt niet altijd een hele grote camera nodig om mooie foto’s te maken dat kun je ook met de juiste instellingen, ervaring en creativiteit! 

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Het enige nadeel van de Olympus vind ik dat het schermpje best wel snel beschadigd raakt, ik had er binnen een week al een krasje op en als je mij kent weet je dat ik heel zuinig op mijn spullen ben en dit mij niet zo heel snel gebeurt. Ik heb er daarom een beschermsticker voor gekocht.

Zelf vind ik het geen nadeel maar, op de EPL-8 zit geen ingebouwde flitser. Wel zit onvang je er een kleine flitser bij die je erop kunt zetten. Ik heb die zelf tot nog toe niet hoeven gebruiken. Ook niet in een donkere omgeving. 

Verder is er nog wel een en ander dat op mijn verlanglijstje staat. Olympus heeft namelijk de leukste accessoires voor deze camera waaronder een pouch voor je lens en een prachtige vrouwelijke cameratas waarvan je als je het niet weet niet zou zeggen dat het een cameratas is. Ook qua lenzen is er voor iedereen wat wils. 

Zelf wil ik nog graag de 45mm (90mm) F1.8  lens en de 17mm (34mm) F1.2 lens, deze tweede lens is echt nogal prijzig omdat het een van de pro lenzen is waar nog iets beter materiaal voor gebruikt wordt dus tenzij ik een mooie prijs win moet ik daar even heel hard voor sparen. Hou er bij het kopen (vooral de aanschaf van lenzen) rekening mee dat de camera een crop factor 2 heeft. Dat houd in dat wanneer je bijvoorbeeld een 25mm lens koopt, deze op je EPL camera 50mm is. Dit staat ook netjes op de verpakking aangegeven. 


De camera is onder andere te koop bij Bol.com

Liefs Dalia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s