Stress en Druk om te posten

Instagram en de stress/Druk om te posten

Ik plaatste laatst een poll op instragram met daarin de vraag of mensen stress en/of druk ondervinden om te posten. Het verbaasde mij hoeveel mensen aangaven idd die stress/druk te ervaren.

Zelf ervaar ik dat namelijk helemaal niet. Mijn Insta ben ik ooit begonnen om mensen te laten zien dat je ook prima met een “onzichtbare” ziekte kunt leven als je jezelf een gezonde leefstijl aanmeet. Dit groeide snel uit tot iets wat ik zelf nooit had kunnen verwachten. Daarnaast ben ik ook een aantal jaar geleden mijn eigen blog gestart die ook steeds beter loopt. Inmiddels heb ik regelmatig samenwerkingen en ik voel me onwijs gezegend met wat ik al bereikt heb. Maar stress om te posten? Nee…ik zie het zo, het is mijn social media, zowel mijn blog als mijn Instagram en ja natuurlijk moet je regelmatig posten wil je dat je opgemerkt wordt maar als ik geen zin heb, dan heb ik echt geen zin en dan post ik ook gewoon lekker niet.

Maar hoe doe je dat dan met betaalde samenwerkingen en posts die op een bepaald moment geplaatst moeten worden? Heel simpel, ik zorg dat ik daarvoor de content al ruim van te voren klaar heb en ik plan die data dan van te voren voor mezelf in. Plannen is key en ik heb daar dan ook een hele mooie planner voor die mij daarbij helpt. Zo ervaar ik geen stress/druk en is mijn klant tevreden, want ik weet altijd op welke dagen ik precies moet posten en heb mijn content op tijd klaar.

Toch vind ik het een interessant fenomeen dat er mensen zijn die deze gevoelens hebben. Ik ging daarom op onderzoek uit en benaderde een paar van de mensen die aangaven deze stress te ervaren met de vraag of zij dit onder woorden konden brengen.

@marieke_hagesteijn

Als je van Instagram meer dan een hobby maakt en je graag wilt groeien en algemene progressie wilt maken, ben je bijna genoodzaakt om iedere dag te posten. Dit om niet terug te vallen in het algoritme. Natuurlijk komt ook bij mij wel eens de vraag boven ‘waarom ben ik dit nou aan het doen?’ Mijn eerste reactie is ‘ik vind het oprecht leuk, ook om anderen te volgen zoals jij die vriendinnen worden’. Ongemerkt heb ik veel lieve dames ontmoet, maar tja de druk komt voort uit prestatie drang denk ik. Mij n doel is nu bijvoorbeeld dat ik graag 16.000 volgers haal dit jaar. En dan zou je echt voor goede content moeten zorgen. 

nonstopnikki.nl

Een grotere instagrammer heeft mij ooit tijdens een masterclass verteld dat je iedere dag aanwezig moet zijn op social media, omdat mensen anders bij wijze van spreken niet meer weten of je nog leeft en dat heeft ervoor gezorgd dat ik jarenlang dagelijks moest posten van mezelf. Gelukkig is dat inmiddels wel wat minder.

fitmetisabelle

Ik voel de druk om regelmatig iets te posten, omdat ik mijn Instagram wil laten groeien en daardoor bezig ben met het algoritme. Als ik bijvoorbeeld een week geen tijd heb om iets te posten verlies ik weer volgers of krijg ik minder likes en dat is vervelend als je naast Instagram druk bent met werk / gezin.

Beautysome

De druk om te posten voel ik vooral als blogger! Niet posten voelt als falen in mijn geval, niet gezien worden en dan niet meetellen! Tenslotte ben ik met mijn lage aantal volgers maar een gup in een heel groot aquarium van vrouwen die allemaal hetzelfde doen!  Het verschil zit hem bij mij dat ik geen rijke vent heb, geen ‘looks van wilde poes’ en maar een doodgewone burgerlijke 50 plusser! Als je geen status hebt, lijk je in de grote wereld ook niet ‘gewild’. Dat voel ik mijn hele leven al en soms vraag ik mij af waarom blijf ik mijzelf kwellen?  Dan bedenk ik mij dat er ook nog vrouwen zijn die graag iemand zien die een spiegelbeeld van hunzelf is. We zijn niet met veel, maar we zijn er toch!  En daarom post ik… althans dat probeer ik, elke dag een glimp van mijzelf!

finallygoingfitnow

Omdat ik zo graag een bepaalde message wil overbrengen, ben ik bang dat als ik niet dagelijks post, ik niet gehoord word. Zeker met het nieuwe algoritme van Instagram. Ik heb dit ondertussen grotendeels naast mij neergelegd, omdat ik vind dat ik moet genieten van wat ik doe. Maar toch ervaar ik druk de druk nog wel na een aantal dagen. FOMO (fear of missing out).

En als ik het dan zo lees dan begrijp ik deze druk/stress eigenlijk wel. Al deze dames hebben zo hun eigen redenen maar ook komt het overeen met elkaar. Zij willen groeien, hun boodschap overbrengen en dat is inderdaad vandaag de dag niet heel gemakkelijk meer met dat algoritme van Insta. Het is hard werken om content te maken, teksten te verzinnen, etc. Maar dat…dat bewaar ik voor een andere blog.

Voel jij ook druk om te posten of maakt het jou niet zoveel uit?

Liefs Dalia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s