Opvallen op Instagram 2 Posten op juiste tijd voor jou & je engagement.

In mijn vorige blog gaf ik je tips over het Algoritme en wat en hoe te posten om op te vallen op Instagram. Mocht je deze nog niet gelezen hebben dan kun je die hier teruglezen. In opvallen op Instagram 2 vertel ik je meer over posten op de juiste tijden en je engagement.

Opvallen op Instagram 2

Wat is de juiste tijd om te posten en hoe creer je de juiste engagement met je volgers en potentiele volgers. Zonder verdere inleiding duik ik er dan maar gelijk in. Mocht je aan het einde van deze blog nog vragen hebben dan kun je ze hieronder aan me stellen.

Opvallen op Instagram 2
Foto door Tracy Le Blanc op Pexels.com

3. De juiste tijd om te posten

Wat is nu de juiste tijd om te posten? Dat is namelijk voor iedereen verschillend. Bij mij werkt het goed om tussen 21:00 uur en 22:00 uur in de avond te posten maar voor anderen werkt het weer beter om het ’s ochtends vroeg te doen. Hoe kom je er nu achter wat voor jou het best is?

Zorg dat je een makers (creators) of zakelijk (business) account hebt. Dit soort accounts hebben meer mogelijkheden dan een prive of persoonlijk account. Je kunt hier namelijk je statistieken in aflezen. Dat is niet alleen handig voor als ernaar gevraagd wordt bij samenwerkingen maar ook om bijvoorbeeld te zien wanneer jouw volgers online zijn! Laat dat nu net zijn wat op dit moment belangrijk is! De kans dat jouw post vaker gezien wordt is namelijk veel groter wanneer je op de juiste tijd post.

Hoe kom je nu in je statistieken? Ga naar je profielpagina op Instagram en klik op statistieken – doelgroep en scroll helemaal naar beneden. Hier kun je zien op welke dagen jouw volgers het meest actief zijn maar ook op welke tijdstippen. Aan de hand daar van kun je gaan spelen met wanneer jij post. Let hierbij ook op wat voor nieuw publiek je zou willen dat je post ziet. Richt je je alleen op Nationaal publiek of ook op Internationaal. Die tweede groep die ligt namelijk om 9 uur ’s ochtends nog lekker in zijn/haar bed want bij hen is het op dat moment midden in de nacht.

Ga dus op zoek naar wat voor jou werkt, dit merk je snel genoeg aan de engagement die je op je post krijgt. Zodra je de juiste tijd gevonden hebt zorg je dat je heel consistent gaat posten, dat betekend dus zo rond dezelfde tijd. 4 tot 7 keer per week. Vooral als je net begint.

Het algoritme kijkt namelijk naar het gedrag dat jij en je volgers vertonen. Op het moment dat jij heel consistent post zal dat het algoritme opvallen en je daarvoor belonen ( je trekt tenslotte weer mensen aan die op het platform blijven hangen) Dus is het algoritme eerder bereid om je post naar meer mensen te pushen.

Hoe meer engagement je hebt, hoe meer je gepusht wordt naar andere gebruikers. En zo zijn we aanbeland bij het volgende onderdeel:

4. Engagement/Interactie

Alleen het plaatsen van een mooie foto met een stukje tekst er onder maakt niet dat jouw foto heel veel bekeken gaat worden. Zoals ik al eerder uitlegde is Instagram een community, gericht op communicatie en het maken van inkomen middels ads. Instagram wil zijn gebruikers zo lang mogelijk online houden.

Opvallen op Instagram 2
Foto door Cristian Dina op Pexels.com

Vooral als je net je post geplaatst hebt wil je dat mensen hem zien en erop reageren. Waarom? Instagram laat in de eerste plaats maar aan 10% van je volgers jouw post zien. Wanneer het algoritme hier veel verkeer op waarneemt wordt je post verder gepusht waardoor weer meer mensen het te zien krijgen en zo voort…10% wordt 20% en 20% wordt 30%. Je snapt het rekensommetje wel.

Dus hoe krijg je veel verkeer jou kant op?

Zorg dat je zeker in het eerste uur nadat je gepost hebt, lekker gaat scrollen door je feed, liken, commenten. saven, etc. De kans is namelijk heel groot dat wanneer jij op iemand zijn post reageert, vooral als dit een gemeende reactie is, mensen hetzelfde bij jou zullen doen en waarschijnlijk zelfs terugkomen op je pagina.

Daarbij…als het algoritme ziet dat jullie vaak bij elkaar reageren dan is de kans groter dat die anderen je foto voorbij zullen zien komen in hun feed en omgekeerd. Ook gaat het algoritme dan kijken of die ander volgers heeft die gedeelde interesses heeft met jou en kun je bij hen in de explorer pagina terecht komen, wat je weer nieuwe volgers op kan leveren. Een belangrijk onderdeel hierin zijn weer die (verdomde) hashtags. Maar daar zijn we nog niet.

En verder:
 • Schrijf leuke inspirerende captions en stel vragen
 • Reageer tijdig (het liefst binnen een uur) op je reacties maar ook op je dm’s
 • Tag mensen in je foto
 • Zorg dat je uniek bent en blijft. Wees jezelf
 • Kies je eigen stijl en blijf daarbij (vooral als je nog pas start)
 • Zorg dat mensen je gaan taggen, dm’en
 • Maak je post zo interessant dat mensen hem in hun eigen story gaan delen (exposure)
 • Verzin je eigen # en roep op tot het gebruik daarvan
 • Verzin een leuke challenge
 • Als mensen jouw foto delen of jou noemen in een story reageer dan niet alleen met een hartje maar re-post dit dan.
 • Ga gesprekken aan met je volgers en leer ze kennen, bouw een band op.
 • Koop geen volgers, ga niet in van die groepjes.
  Opvallen op Instagram 2
  Foto door ready made op Pexels.com

Tot slot nog even deze laatste twee tips:

Winacties

Een winactie is een hele goede manier om nieuwe volgers te werven en het is natuurlijk altijd heel erg leuk om anderen blij te kunnen maken met een cadeautje. Maar je wilt wel een echte connectie maken met je publiek en dus mensen bereiken die in jou niche zitten zodat de kans groot is dat zij je ook na de winactie blijven volgen en je interactie in stand blijft. Een win win situatie. Zit jij dus in de fitness? Zorg dat je winactie iets te maken heeft met fitness en gezondheid. Fashion? Geef een leuk kledingstuk weg. Foodie? Doe iets leuks met voedsel. Ik denk dat je het wel begrijpt.

Zelf zie ik de laatste tijd steeds vaker iphones/macbooks/oordopjes/dure tassen/etc weggeefacties. Ik irriteer me daar een beetje aan omdat ik uit persoonlijke ervaring weet dat je daar vaak zelf voor moet betalen, ik heb dus vriendelijk afgeslagen (betalen voor volgers is een no no)

Daarnaast trek je hiermee mensen aan die alleen meedoen met jou winactie omdat ze dat hele dure product willen winnen, ze hebben niets met jou of de niche waarin jij zit en nadat de winnaar bekend is gemaakt zullen ze je hoogstwaarschijnlijk of ontvolgen of ze zullen nooit meer enige interactie met je hebben…weg is dus al het harde werk wat je hiervoor hebt gedaan om een band met je volgers op te bouwen want je hele algoritme raakt erdoor in de war. Zonde toch?

Engagement en Volggroepjes

Hier heb mijzelf vorig jaar schuldig aan gemaakt. Ik kan je uit ervaring vertellen. DOE HET NIET!

Je wilt mensen bereiken die in jouw niche zitten. In die groepjes zit vaak van alles. En iedereen reageert op elkaar. Leuk in het begin maar je bent dan niet meer bezig met waarom je op insta zit. Een connectie maken met likeminded mensen. Daarnaast kost het veel tijd en zijn de reacties vaak niet oprecht. Tot overmaat van ramp herkent het algoritme van Instagram naarmate je dit langer doet een patroon en weet het dat je in die groepjes zit. Het laat dan jou posts alleen nog maar aan diegenen zien die altijd op jou posts reageren. Dat wil je niet want zo krijgt nieuw publiek je niet meer te zien en blijf je de hele tijd in hetzelfde cirkeltje zitten.  En het geeft je ook nog eens stress.

Persoonlijk heb ik liever echt contact met mijn volgers en de mensen die ik bewust ben gaan volgen omdat ik hen interessant vind. Ik ben daarom al een hele tijd geleden uit de groepjes gestapt. Het voelde voor mij een beetje als valsspelen. Buiten het feit dat ik me daar niet goed bij voelde is het ook funest voor je interactie en het algoritme.

En hiermee ben ik aan het einde gekomen van Opvallen op Instagram 2 .

Vergeet dus niet…

Instagram is een community, het is je netwerk! Wees actief, communiceer en doe wat jij en je publiek leuk vinden maar blijf vooral lekker jezelf!

In het volgende deel ga ik het hebben over het gebruik van hashtags en hoe je je stories goed kunt inzetten met als doel meer engagement te krijgen.

Liefs Dalia

Lees ook:

Opvallen op Instagram 1. Het Algoritme & Hoe en wat te posten.

Tips om op te vallen op Instagram. 3. Inzetten van Stories & Hashtags

Tips om op te vallen op Instagram. 4. Wat je moet weten over samenwerkingen

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s